Ile pierogów zwykle robi moja Babcia? Co jest potrzebne, żeby zrobić pierogi? Posłuchaj!
TRANSKRYPCJA
W sobotę idę do Babci na obiad. Na obiad będą oczywiście pierogi! Pierogi to moje ulubione polskie danie, a najlepsze pierogi na świecie robi moja Babcia. Jej pierogi są przepyszne! Babcia zwykle robi pierogi ruskie, tradycyjne. Pierogi ruskie są z ziemniakami i z białym serem. Czasami Babcia robi też pierogi z kapustą i grzybami albo z kapustą i mięsem, a od czasu do czasu robi pierogi z owocami: z jabłkami, z jagodami, a nawet z bananami. Moja Babcia zwykle robi bardzo dużo pierogów, minimum 100 albo 200! Gdy zaprasza rodzinę na obiad, zwykle robi więcej, 300 albo 400. Raz zrobiła 500 pierogów i to był jej rekord! Ja też umiem robić pierogi. Babcia mnie nauczyła, ale moje pierogi nigdy nie będą tak dobre jak jej. Żeby zrobić ciasto na pierogi, potrzebne są: mąka, sól, olej, gorąca woda. Żeby zrobić tradycyjny farsz na pierogi ruskie, potrzebne są: ziemniaki, biały ser, cebula, sól i pieprz. A dokładny przepis i proporcje? To tajemnica mojej Babci…
Tutaj możesz pobrać wycinankę.
Tutaj możesz pobrać ćwiczenia.
Tutaj możesz pobrać transkrypcję.
Zdjęcie:Vita Marija Murenaite
Dziękuję za bardzo fajne podcasty i teksty do nauczania języka polskiego.
A ja dziękuję za miłe słowa! 🙂
Dzień dobry Gosia!
Jestem począdkująca. Dla mnie ta strona jest fantastyczna – dziękuję bardzo!
Zrobić pierogi to dużo pracy, ale myślę, że to danie jest przepyszne.
Tutaj w supermarkecie są mrożone pierogi. Niestety nie są dobre. Wolę ugotować to sama.
Mam pytanie: Dlaczego kapitalizuje pani „Babcię”? Normalnie piszecie tatę, mamę, siostrę etc. małymi literami, tak?
Pozdrawiam serdecznie z Niemiec
Cześć, Annette! Dziękuję za komentarz. Bardzo mi miło, że moja strona Ci się podoba i że z niej korzystasz, ucząc się języka polskiego. Co do Twojego pytania, to w tekście opowiadam o mojej prawdziwej Babci – w takiej sytuacji używamy dużej litery, że okazać szacunek prawdziwej osobie, o której piszemy. Pozdrawiam serdecznie z Warszawy!