Dlaczego zawsze jem duże śniadanie? Z czym jem jajko na twardo? Kiedy robię jajecznicę? Posłuchaj!
TRANSKRYPCJA
Mój ulubiony posiłek w ciągu dnia to śniadanie. Zawsze jem duże śniadanie, żeby mieć energię na cały dzień, dlatego bardzo często na śniadanie jem jajka. Jak często? Trzy albo cztery razy w tygodniu. Zwykle jem jajko na twardo. To znaczy, że gotuję je przez kilka minut. Jajko na twardo jem z majonezem i ze szczypiorkiem, a czasami też jem kanapkę z jajkiem na twardo albo biorę je do pracy na drugie śniadanie. Od czasu do czasu robię sobie też jajko na miękko, to znaczy, że gotuję je krótko, dwie albo trzy minuty. Jajko na miękko jem z solą i z pieprzem. W weekend nie muszę wcześnie wstawać i rano mam dużo czasu, dlatego zawsze w sobotę robię sobie pyszną jajecznicę z kiełbasą, cebulą i pomidorami. Jeśli robię jajecznicę tylko dla siebie, to biorę trzy jajka, a jeśli robię jajecznicę dla dwóch osób, to biorę sześć jajek. W niedzielę natomiast często robię sobie omlet z pieczarkami i szynką. Lubię też bardzo jajko w koszulce albo jajko po benedyktyńsku, podobno takie jajko jest bardzo zdrowe i dietetyczne. Jajko w koszulce zwykle jem z bułką i z sałatą, na przykład z rukolą. Jest jeszcze jajko sadzone, które robię na patelni, ale jajka sadzonego raczej nie jem na śniadanie. To raczej szybkie danie obiadowe, dlatego jajko sadzone jem czasami na obiad z ziemniakami i gotowaną kiełbasą. A Ty lubisz jajka? Jakie jajka lubisz najbardziej: na twardo, na miękko, jajecznicę, jajko w koszulce, omlet, a może jajko sadzone?
Tutaj możesz pobrać wycinankę.
Tutaj możesz pobrać karteczki.
Tutaj możesz pobrać ćwiczenia.
Tutaj możesz pobrać transkrypcję.
Zdjęcie: Hello I’m Nik